PROJECTE SOXXI – Retrat de Louis Aguirre III

CONCERT VII

Diumenge 17 de maig a les 12h.

A les 11’30 h. Col·loqui amb els artistes. Centre Cultural Canals

PROJECTE SOXXI

Retrat de Louis Aguirre III

Percussió: Andreu Queralt, Sergi Dauder, Miguel Angel Real, Borja Donet, Oscar Martí, Josep Furió i Joan Soriano.         Saxo: José Antonio Antón Suay

Programa de concert:

            Toque a Eggun (2008) Sextet de percussió

            La soledad sonora (Oru a Obba) (2017) (*) saxo soprà i septet de percussionistes amb 16 copes de cristall i tam-tampreparat

            Seven nordicmasquerades (2019) (**) Quartet de percussions ( 4 vibràfons i 4 lires)

            Troiscontrepointsavecmasque (2019) (**) Trio de marimbes de 5 octv.

            Wemilere a Eleggua i Oggún Sextet de percussions amb metalls. (2020) (**)

(*) Estrena nacional    (**) Estrena absoluta

– Les peces (**) son encàrrecs de Projecte SoXXI i escrites amb ajuda del DanishStatenKunstfond.

Louis Aguirre

Louis Franz Aguirre (Cuba / DK, 1968)

La meva música ha estat etiquetada com “Música de l’infern” i “No per als dèbils de cor”, però tot i això, el meu treball ha aconseguit un ampli reconeixement internacional, s’ha reproduït a tot el món i ha rebut nombrosos premis i comissions contínues. El meua producció, amb més de 160 obres, inclou: 4 òperes, música orquestral, solista i de cambra, música coral-electrònica-didàctica i vocal.

He estat treballant com a compositor a temps complet des que em vaig mudar a Europa l’any 2002, i he escrit nombrosos treballs per a artistes i conjunts prestigiosos com: EreLievonen, Enric Monfort, HenrietteJensen, Adam Ørvad, Carlos Gálvez, Juanjo Guillem, MikkelAndersen, BarbaraLueneburg, David Hildebrandt, KarolinaLeedo, Peter Bogaert, Sonja Lena Schmidt, Mina Fred, AxyzEnsemble, Arbós Trio, Snow MaskEnsemble, KimbalaPercussion Group, DuoMetrie, Vers Duo, Havana SymphonyOrchestra, Santiago SymphonyOrchestra, Camagüey Orquestra Simfònica, Quartet de Cordes Arditti, Quartet de Cordes TANA, AthelasSinfonietta Copenhaguen, Quartet de saxofon Melisma, Conjunt de Residències, Conjunt de Llapis Negre, Conjunt de Mimitabu, Conjunt de Neopercusión, Quartet de Cordes de Nana Blanca, Orquestra Simfònica de les Illes Balears, orquestra Jonk, Black, Ensemble, RundersdalKammersolister, etc. i la meva música s’ha interpretat en molts festivals i llocs a Europa, la Xina, Rússia, Sèrbia, Croàcia, G reenland, Austràlia, Turquia, Canadà, EE. UU. i Amèrica de Sud i Amèrica Llatina, com: la InternationaleFerienkursefürNeueMusik a Darmstadt; Nordic Music Days, Finlàndia; Festival Internacional de Música i Dansa de Granada, Espanya; Festival de Ljubljana, Eslovènia; Summartónar, Illes Fèroe; “Südseitenachts”, Stuttgart, Alemanya; Festival Sant-Denis, París, França; Òpera de Dijon, França; Amsterdam Gaudeamus Week, Països Baixos; Festival Klang, Copenhaguen; Festival Internacional de Percussió GuFeng, Hainan, Xina; XIX Festival de Música Contemporània de Còrdova, Espanya; Centre d’arts escèniques DeBartolo. Leighton Concert Hall, Indiana, Estats Units; RE: FLUX 11. Festival de música i art sonor. Salle Bernard- Leblanc, Centre Cultural Aberdeen, Moncton, Nou Brunswick, Canadà; Festival Ultraschal, Berlín, Alemanya; Universitat de Mozarteum, Salzburg; Filharmònica de Moscou, Rússia; Hèlsinki Music Centre, Camerata Hall, Finlàndia; Estudi de concerts de ràdio nacional búlgar; Festival modern de Viena, Àustria; Centre Cultural Caddebostan, Istanbul, Turquia …

Després de mudar-me d’Amsterdam, viu a Dinamarca des de 2004, on sóc membre de la Societat Danesa de Compositors, membre de el Grup de Compositors de Màscares de Neu i director artístic de l’Conjunt de Màscares de Neu: http: // www .snowmaskensemble.dk / medlemmer.htm

Un dels premis més notables que vaig rebre va ser la prestigiosa beca de 3 anys atorgada pel Consell Estatal d’Arts de Dinamarca el 2015. A més, el 2013, es va seleccionar “Karrusel”, un curtmetratge amb la meva música i dirigit per la cineasta russa MaryaYaborska. com a finalista al Festival de Cannes.

A més, vaig estrenar la meva quarta òpera “THE WAY THE DEAD LOVE” en Godsbanen a Århus, com a part de la Capital Europea de la Cultura de Århus 2017.

Projecte SoXXI

Format per destacats professionals del panorama artístic espanyol, i naix de la confluència entre el grup de percussió de València PercussionAcademy i el Festival SoXXI.

Amb una trajectòria de 10 anys, l’activitat artística ha estat variada, ocupant-se dels diferents àmbits de la música per a percussió en  projectes interdisciplinars. Realitzant diferents estrenes nacionals de compositors com Maki Ishii, MattewBurtner, Andy Akiho, Elena Rykova o Paola Prestini entre d’altres. Ha realitzat monogràfics dedicats a Steve Reich, Jesús Torres, José Manuel López LópezIannisXenakis, Maki Ishii, Louis Aguirre, i ha dut a terme estrenes absolutes de compositors com Sergio Blardony, Llorenç Barber, Montserrat Palacios, Javier Martínez Campos, Jorge Sastre o Stefano Scarani.

Els diferents projectes compromesos amb l’art actual i la necessitat de la fusió de les arts, han portat a la formació a treballar i col·laborar amb solistes internacionals com Jean Geoffroy, Cristian Dierstein, PhilippeSpiesser, Pedro Carneiro, Juanjo Guillem, NunoAroso o Miquel Bernat, entre d’altres. A més, Projecte SOXXI ha col·laborat amb formacions diverses com les companyies de dansa “Dansa Dum”, l’Aula de Dansa Contemporània de l’CSMV, el Grup Vocal Musicant, el Cor Ciutat de Xàtiva, JONDE, Neopercusión, o SAFA Ensamble de Percussions de Mèxic.

Projecte SoXXI, ha participat en diferents festivals com el Festival Internacional SoXXI del que es el grup resident, Festival d’Estiu de Montesa, Setmana Internacional de Música de Cambra Monserrat, Concerts a Mitja Nit de Xàtiva, Festival Internacional “Àgora Actual Percussió” de Xàbia, Festival Jove de Badajoz , estrena a Madrid de la Inuik Suite de JL Adams, al costat de la JONDE i Neopercusión al Centre d’art Reina Sofia, Marató Cage12 de el Centre Galileu de Madrid, Dia de la Música de l’Auditori Nacional de Música o el cicle de Música Actual del Museu Vostell dins del cicle 2019 del Centre Nacional de Difusió Musical entre d’altres.

Projecte SoXXI esta intregrat per:Andreu Queralt, Sergi Dauder, Miguel Angel Real, Borja Donet, Oscar Martí, Josep Furió i Joan Soriano. Amb La col.laboració de José Antonio Antón Suay amb el saxofósoprà.

José Antonio Antón Suay

Macintosh HD:Users:JOAN:Desktop:SoXXI 2020:fotos i curric:suay:suay foto.png

La seva passió pels nous corrents artístics i els moviments culturals alternatius, el porta a involucrar-se en diferents projectes amb l’objectiu de mostrar a la societat, acomodada en vells patrons decimonònics, la realitat de al moment. Una forma d’enteniment de la cultura que no és nova, igual que la que hi havia fins a les primeres dècades de segle XX.

Va estudiar als conservatoris d’Alacant on va obtenir el Premi Extraordinari de Grau Superior i en el de Bordeus (França) tant a la classe de saxòfon com en la de música de cambra contemporània sota la direcció de Casa-BernadetteCharrier. També va realitzar estudis de Máster en Investigació Musical per la Universitat de Múrcia.

Treballa directament amb diferents compositors com Jesús Torres, José Manuel López-López, Christophe Havel, Alberto Posadas, Hèctor Parra, etc., realitzant estrenes, tant absoluts com nacionals, d’obres de Jordà, Far, Parra, Stockhausen, Blardony, Havel o Félix Ibarrondo. Fundador de grups com Utopia Ensemble, Grup Instrumental d’Alacant, Ars-On o EnsembleSonsXXI o de l’Ensemble de Saxofons de Alicante – ENSA amb el qual realitza una intensa tasca de difusió del repertori per a aquesta formació i amb el qual prepara, actualment , el seu primer treball discogràfic.

En l’actualitat compagina la seva tasca artística amb la docència al Conservatori “Guitarrista José Tomás” d’Alacant i desenvolupa la seva tesi doctoral a la Universitat d’Alacant en l’entorn de la Intel·ligència Artificial.